Warsztaty – Zasady prawidłowego odżywiania

Dla młodzieży w wieku szkolnym szczególnie istotne jest, aby dieta skomponowana była w sposób ułatwiający uczenie się i koncentrację. Spożywanie prawidłowo skomponowanych posiłków dostarcza niezbędnych składników pokarmowych, ale także uczy od najmłodszych lat prawidłowych nawyków żywieniowych. Wyniki przeprowadzonej diagnozy środowiska szkolnego nie pozostawiają wątpliwości co do konieczności zainteresowania się zjawiskami w zakresie odżywiania gimnazjalistów.

W celu uświadomienia młodzieży roli prawidłowiej diety w zachowaniu zdrowia zostały przeprowadzone warsztaty w zakresie:

Pokarm – budulec i źródło energii;
Rola witamin, soli mineralnych i wody;
Skład chemiczna oraz wartość energetyczna pokarmów;
Składu chemicznego oraz wartości energetycznej pokarmów;
Czynników wpływających na zapotrzebowanie energetyczne organizmów;
Piramidy zdrowego żywienia.

Młodzież pracując w zespołach:

Rozwiązywała test pt.: Pokarm - budulec i źródło energii, quiz oraz krzyżówkę pt: Zasady zdrowego żywienia wykorzystując informacje dostępne w materiałach źródłowych.

Analizując film pt.: 10 zasad racjonalnego żywienia szukała odpowiedzi na pytanie: Jakie błędy żywieniowe są najczęściej popełniane i jak można to zmienić?

Opracowała zalecenia żywieniowe dla:

a) osoby otyłej;
b) sportowca;
c) osoby zbyt szczupłej.

aut. Karolina Mikołajewska


Gimnazjum im. Jana Pawła II w Łęczycy

Kliknij, aby powiększyć fotkę. Kliknij, aby powiększyć fotkę.

Kliknij, aby powiększyć fotkę. Kliknij, aby powiększyć fotkę.

Kliknij, aby powiększyć fotkę. Kliknij, aby powiększyć fotkę.

Kliknij, aby powiększyć fotkę. Kliknij, aby powiększyć fotkę.